До седмица подписват с ЕБВР, ще е консултант Мегапроектът за батерии

...
До седмица подписват с ЕБВР, ще е консултант Мегапроектът за батерии
Коментари Харесай

Променят плана - по-малко батерии, за да има повече пари за ВЕИ

До седмица подписват с ЕБВР, ще е съветник
Мегапроектът за акумулатори за предпазване на ток за 1,5 милиарда лева като че скоро ще излезе от обстановката на застой. Ключово за неговата реализация е съглашението с Европейска банка за възстановяване и развитие, която би трябвало да помогне с разбори, модели и търгове. Досега такова нещо у нас не е правено, по тази причина помощта на банката е от основно значение, разясняват от Министерството на енергетиката. 

Подписването на съглашението обаче закъснява и по тази причина вицепремиерът Атанас Пеканов е пратил писмо до енергийния министър Росен Христов с искане на отговор по кое време това ще стане.

От ведомството са дали отговор, че чакат идната седмица документът да бъде утвърден от държавното управление.

В последния вид се прецизира, че банката ще поучава и за законодателство, както и къде да бъде възможният арбитраж, в случай че зародят разногласия.

Предвижда се и гъвкавост при капацитета на батериите

В плана в Плана за възобновяване и резистентност е записано те да са за предпазване на 6000 мегаватчаса електрическа енергия. Вицепремиерът Христо Алексиев сподели преди време в изявление за “24 часа ”, че подобен план не е юридически в света. Поради това било добре да се предоговори и част от парите да отидат към ВЕИ-та с акумулатори. Енергийното министерство счита, че се закъснява с плана и е мъчно изпълним. Мнението на ведомството е, че е допустимо той да се предоговори.  Затова в съглашението с банката се записва тези акумулатори да бъдат до 6000 мегаватчаса, т.е. може да се създадат и 2000 или 4000. 

Банката трябва да показа и възможности и за други технологии за съхранение на електроенергия,

освен акумулатори - да вземем за пример водородни съоръжения и ПАВЕЦ.

Освен това се желае Европейска банка за възстановяване и развитие да предложи и варианти какъв да е оператор и в случай че това е държавно дружество, кой ще купи земята, където да се разположат батериите, кой ще построи инфраструктурата. Допуска се влизането на частни вложители със земя и средства за инфраструктура. Възможно е страната да направи тези инвестиции, да няма потребност от външни вложители, само че това ще се обясни в разбора на Европейска банка за възстановяване и развитие. 

От енергийното министерство са поискали банката да даде рекомендации има ли потребност от в допълнение финансиране, какъв брой е то, кой би могъл да прояви интерес. И дали е по-изгодно стопански страната да го направи сама, да се вземе заем или да се направи тръжна процедура за присъединяване на частници.

Консултантът би трябвало да уточни и какви са потребностите на системата, както и къде да бъдат тези огромни акумулатори. Опциите са да са покрай места, където има централизация на възобновими източници или при огромни потребители. Така те можели да складират и употребяват на ниска цена ток, вместо да разчитат на енергийни помощи.

От Европейска банка за възстановяване и развитие се чака и да направи калкулации кой ще може да употребява тока от батериите, какви ще са цените за депозиране, по какъв начин ще се приспаднат грантовете от тях. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР